pekkakauppala

Karjalan ja Venäjän Pohjolan vaalit: toivoa ja epätoivoa

Venäjän vaalit eivät olleet kovin rehelliset, mutta silti ne eivät olleet vallanpitäjien juhlaa. Vaalien suuri sanoma oli, että autoritarisointi ei viime kädessä ole tylsistyttänyt kansaa vaan lisännyt tyytymättömyyttä. Pelon väistyminen, vaikka osittainkin on aina rohkaiseva kokemus.

Duumavaaleista Karjalan tasavallassa ja vielä enemmän sen oman parlamentin valinnasta voi sanoa tätä sitäkin enemmän. Kansan äänestysaktiivisuus 50 prosenttia ei tosin ollut sen korkeampaa kuin keskimäärin, mutta moni halusi toki protestoida jo epädemokraattisuuksia ehdokasasettelussa ja vaalikampanjassa. Sitä ei voi nähdä merkiksi passiivisuudesta.

Karjalan omissa parlamenttivaaleissa oli yhtenäisyyspuolueen tulos vielä kaksi prosenttiyksikköä huonompi kuin duumavaaleissa siellä. Tämän seurauksena ainoa varsinainen oppositiopuolue, omenavaaliliitto ”Jabloko” onnistui ylittämään niukasti seitsemän prosentin äänikynnyksen. Sen hyvää tulosta korosti, että myös niissä 15 paikassa, jotka 50-paikkaisessa parlamentissa valittiin paikallisissa äänestyspiireissä, vahvimmin karjalaiskansallisessa, Aunuksen piirissä voiton vei omenavaaliliiton nainen. Myös ”oikeudenmukaisten” tulos 22 prosenttia oli duumanvaaleja parempi, millä he olivat nyt selvästi kommunistien 19 prosenttia edellä.

Yhdellä äänestysalueella Itä-Karjalan venäläisellä takamaalla Puutoisissa pääsi myös läpi yksi riippumaton ehdokas.

Kuitenkin pelkästään toivoa eivät tulokset herätä. Zhirinovskin liberaalidemokraatit paransivat 18 prosenttia tuloksellaan asemiaan myös roimasti ja onneton seuraus saattaa olla, että yhtenäisyyspuolue käy riippuvaiseksi heidän tuestaan. Sillä zhirnovskilaiset ovat Itä-Karjalan karjalais-suomalaisuuden arkkivihollisia jo kaksikymmentä vuotta; paljon tiukempia ja peräänantamattomampia kuin yhtenäisyyspuoluelaiset. Omenavaaliliitto nimenomaan Karjalassa on myös jossain määrin epäilyttävä oppositiohengeltään eikä sen parissa ole näkynyt kiinnostusta kansalliseen kysymykseen.

Mikäli yhtenäisyyspuolueen surkea tulos johtaa epäsuositun mutta karjalaiskansallisille pyrinnöille melko ymmärtäväisen päämies Andrei Nelidovin kaatumisen, tämä tuskin myöskään helpottaa kansallisia reformeja. Ja Anatoli Grigorjevin tultua pudotetuksi yhtenäisyyspuolueen listalta uusi parlamentti todellakin tulee olemaan vailla ketään suomea tai karjalaa osaavaa. Suomalaisia ei ole yhtään edes kielitaidotonta ja sellaisia karjalaisiakin on vain kaksi: Vienan Karjalan Nikolai Zaikov (yhtenäisyyspuolueesta) sekä Itä-Karjalan ensimmäinen hallituksen puheenjohtaja eli presidentti Viktor Stepanov (oikeudenmukaisista). Molemmat tosin ovat osoittaneet hieman varovaista kiinnostusta kansallisten asioitten kohentamiseen. Mutta karjalais-suomalaisuuden kannalta on saldo silti epätoivon puolella.

Itäkarjalaisten kansallisen johtaja Grigorjev tulee jatkamaan pitkän linjan kamppailuaan. Hänen valituksensa äänestyspiirijaosta on vaalilautakunta hylännyt vanhan parlamentin päätökseen vedoten, mutta Grigorjev on maanantaina tehnyt valituksen Karjalan korkeimmalle oikeudelle.

Oikaisua sieltä on tosin turha odottaa, mutta näyttö, että kamppailu epäoikeudenmukaisuuksia vastaan käydään siihen saakka kuin laki päättyy, on hyvä ja moralisoiva esimerkki kokonaisuudessaan varsin lannistuneille suomensukuisille Karjalassa.

Venäjän Pohjola osoittautui yleensä maineensa mukaisesti omapäiseksi. Lähes kaikilla alueilla tulokset olivat Karjalan suuntaiset. Vähiten yhtenäisyyspuoluetta tukeneiden alueiden listalla ovat kaikki kärjessäolevat pohjoisalueita. Pohjolan kansallinen mallitasavalta Komi tosin tekee mielenkiintoisen poikkeuksen. Sen aidosti suositun saksalais-komilaisen päämiehen Vjatsheslav Gaiserin johdolla onnistui yhtenäisyyspuolueen saavuttaa peräti 58 prosenttia  äänistä ja 70 prosentin mittava äänestysvilkkaus ilmeisesti ilman sen mittavampia tuloskäpälöintejä kuin muuallakaan. Medvedeville läheiselle ja liberaalimieliselle Gaiserille tämä on tervetullut aseman vahvistus ennen presidentinvaihdosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Jablokon menestys on huomionarvoista. Puolue menestyi myös Pietarissa.

Suomessa Venäjän vaaleissa äänestäneiden suosituin puolue oli Jabloko. Toiseksi eniten ääniä sai Yhtenäinen Venäjä. Kolmanneksi suosituin puolue oli Oikeudenmukainen Venäjä.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Totta, Jarmo. Jablokolla on tukeva peruskannattajakunta suurten kaupunkien älymystössä. Mutta sen ongelma on, että se ei juuri millään tunnu pystyvän pääsemään sisään maaseudulle. Siinä mielessä tuo Aleksandra Spiridonovan hankkima paikka henkilökohtaisessa enemmistövaalissa läpikotaisen maalaisessa ja kurjan köyhässä Aunuksen piirissä on suorastaan sensaatiomainen.

Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Ei taida tulla paljon kommentteja,koska Suomi eikä suomalaiset ole Venäjä-asiantuntijoita,vaikka sellaisina meitä kuulema EU:ssa markkinoidaan.

Karjalan Sanomista olen omalta osaltani hiukan seurannut Venäjän Karjalan asioita. Tulee lehtilukusaliin Jyväskylän kaupunginkirjastoon. Ei ole paljosta lukemisesta rypistynyt koskaan;)

http://www.karjalansanomat.ru/

Vieläköhän kulttuurilehti Carelia ilmestyy? Entä Kipinä?

Se kylläkin on todettava,että Venäjän Karjalassa on sentään elävämpi suomenkielinen lehdistö kuin toisessa naapurimaassa,Ruotsissa.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Juu, ei se asiantuntemus niin tyrmäävän laajalle ole levinnyt. Mutta mikäs muu kansakunta siten se parempi Venäjä-asiantuntija olisi? Ei sitä asiantuntemusta yliopistoja lukuunottamatta juuri ainakaan muualta lännestä löydy.
Carelia on toki elossa ja oikein pirteänä. On mielestäni yksi parhaita suomenkilisiä kulttuurilehtiä yleensä.http://carelia.rkperiodika.ru. Kipinäkin säkenöi edelleen: http://kipina.rkperiodika.ru.
Juuri näiden suomen- karjalan- ja vepsänkielisten kulttuurijulkaisujen ja laitosten ympärille perustuu tuo suomalais-karjalainen älymystö Itä-Karjala. Niillä on kaikilla rahoitusvaikeuksia, mutta silti ne ovat jotenkin stabiileja paitsi aivan epäselvään tilanteeseen ajautunut Kansallinen teatteri.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Venäjällä on protestoitu vaalien väärinkäytöksiä vastaan. Illaksi on kutsuttu koolle lisää väkeä mielenosoituksiin Moskovassa.

Tapahtumia voi seurata useilta verkkosivuilta.

http://lenta.ru/articles/2011/12/06/protest/

Ari Nurminen

Ehkä 100 ihmisiä osallistu...se on iso uutinen Suomessa...Jos 100000 on Putinin puolella, se ei ole iso uutinen...
Kyllä Koposella ja muilla on kauheita russofobioita...Varmasti on jonkunlainen trauma. Ei edes minun isällä ollut vänäläistraumoja , vaikka hän oli 4 vuotta rintamaalla

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Olin huomaavinani mielenkiintoisen eron näissä mielenosoituksissa. Putinin ja väkivaltahallinnon puolesta mieltään osoittaneilla nasheilla oli erittäin siistit yhtenäiset puvut. Heillä oli painetut mielenosoitusplakaatit. Heillä oli rummut, samanlaiset.

Ei tarvinnut edes miettiä syitä näille ilmiöille. Kaikki oli hallinnon maksamaa ja organisoimaa. Mikäs siinä on mieltään osoittaessa. Kun OMON ja muut joukot hyökkäsivät vain korruptiota ja vaalivääryyksiä vastaan mieltään osoittavia vastaan, saivat nämä nassikat tukea samoilta tahoilta.

Mediassa kylläkin kerrottiin, että vastaiseen mielenosoitukseen osallistui 5 - 10 000 ihmistä. Se muuten on diktatuurissa ja väkivaltaa käyttävässä valtiossa paljon väkeä.

Lisäksi mielenosoituksia on ollut Vladivostokista Pietariin melkein läpi vuoden. Niistä ei vain ole pahemmin kerrottu mitään.

Joten kyllä se Venäjänkin kansa vielä nousee, vaikka siihen jotain erityisiä tapahtumia tarvitaankin. Syitä on enemmän kuin riittävästi.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Terve, Pekka. Kirjoitat: "Oikaisua sieltä on tosin turha odottaa, mutta näyttö, että kamppailu epäoikeudenmukaisuuksia vastaan käydään siihen saakka kuin laki päättyy, on hyvä ja moralisoiva esimerkki kokonaisuudessaan varsin lannistuneille suomensukuisille Karjalassa."

Kummallista, miten tämä sataprosenttisesti kuvaa suomalaista ilmapiiriä. Kun käydään kamppailua perustuslain vastaisten sotasyyllisyystuomioiden purkamisesta, ovat erityisesti poliitikot täysin lannistettuja.

He puhuvat vain kunniasta. He sekoittavat perustuslainvastaisuuden ja kunnian toisiinsa. Kunnian puuttumisesta ei saa vankilatuomiota, mutta vankilatuomio vie asiasta tietämättömien kohdalla tuomittujen kunnian.

On harmillista, ettei Karjalan Tasavallan väki vielä rohkene nousta vääryyden vallanpitäjiä vastaan. Se ehkä vaatii vielä pahan talven ja suuren puutteen.

Tosin ennakoin, että Putin tulee KGB/FSB-kumppaneineen kiristämään valvontaa ja käyttämään enemmän väkivaltaa ihmisten saamiseksi ruotuunsa. Sitten jossain vaiheessa poksahtaa ja Putinin pyristely ei enää auta. Jos hänen porukkansa ei lisää väkivaltaa, se on oppinut hämmästyttävästi jotain.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Eivät nuo tshekistijohtajat mitään tyhmiä ole ja minusta kyllä pyrkivät minimoimaan suoran väkivallan käytön "kontraproduktiivisena", Veikko. Siksihän nämä vaalitkin, joissa melko paljon oppositiomenoakin sallittiin, kunhan eivät ihan uhanneet ottaa valtaa käsiinsä. Mutta autoritääristä järjestelmää sekavassa jättivaltakunnassa ei taida olla mahdollista ylläpitää kokonaan ilman väkivaltaa.

Käyttäjän karjala kuva
Veikko Saksi

Eivät varmasti ole tyhmiä, ei. Mutta välillä tulee heillekin erehdyksiä, mikä johtuu siitä, että ollaan liian vahvoja johtajia ja siksi ylimielisiä.

En esittänyt, että nyt olisi käytetty liikaa väkivaltaa näissä vaaleissa. Mutta ennakoin, että sitä tullaan käyttämään nyt vaalien jälkeen. Ja tämä on jo Moskovan kaduilla osoitettu. Mennäänkö todella pahan väkivallan muotoihin, jää nähtäväksi. Vai tuleeko joku uusi ulkoinen uhka, jonka perusteella kansalaisten valvontaa voidaan kiristää.

Venäjän ongelma on minusta johtamisen ongelma. Ja pitemmälle sanottuna johtamisen kierteeseen liittyvä ongelma. Se porukka, joka laittoi Venäjän kohtuulliseen järjestykseen, ei osannut lopettaa väkivallan ja vallan käyttöä ja siirtyä asteittain kohti demokrataiaa.

Nyt nämä samat ihmiset yrittävät laittaa maata kuntoon tehtyään siitä korruption kultakentän ja vertikaalin sekurokratiavallan. Kierre on siinä, ettei mikään demokratia pelaa Putinin hallinnon jälkeen. Kierre on siinä, ettei ole annettu tilaa korvaaville jottajille, saati, että heitä olisi laskettu tekemään korjaustoimia.

Ilman vahvaa johtajaa Venäjä ei selviä. Perinne siihen on aivan liian pitkä. Mutta jossain vaiheessa saavutetaan piste, jossa väkivalta voidaan korvata muilla keinoilla. Venäjällä sitä kohtaa ei ole hoksattu.

Käyttäjän marttiissakainen kuva
Martti Issakainen

Venäjän demokratian kuvaa selventää se tosiasia, että jos paikalle on uskaltautunut 100 mielenosoittajaa , heitä suitsee 300 poliisia pamppuineeen. Paljon on vielä kehitettävää sanan vapauden ja demokratian saralla.

Marko Suutari

Lyhyesti! Venäjä on paska maa! Säälittää niitten ihmisten eli tavallisen kansalaisen puolesta, mutta toisaalta jos tämä tavis pääsee johtoon, niin sama meininki jatkuu,,,eli Venäjä on paska maa...lausutaan keihäänheittäjä Rätyn äänenpainolla....!

Toimituksen poiminnat