pekkakauppala

Iso raha jyllää Karjalan vaaleissa

Venäjän parlamenttivaalien yhteydessä 4.12 pidetään myös paikallisia parlamenttivaaleja. Näiden merkitys ei välttämättä ole pienempi kuin ”emävaalien”. Niin tai näin, tavalla tai toisella, lopputuloksista luetaan emävaaleissa yhtenäisyyspuolueen voitto. Siellä täällä järjestetään paikallisvaaleja, joita kontrolloidaan hieman vähemmän. Näissä vaaleissa voi ilmetä poikkeavia tuloksia.

Paikallisvaaleja ei näytä seuranneen havaintojeni mukaan mikään Suomen media edes Suomen lähinaapurissa Karjalan tasavallassa. Itse olen kuitenkin voinut seurata niitä puolentoista viikon ajan marraskuun keskitienoilla.

Vaalit eivät suuresti kiihdytä kansaa, mutta silti kiinnostus ottaa osaa tuntuu varsin suurelta. Tyytymättömyys läpikotoisin ikävystyttävää yhtenäisyyspuoluetta kohtaan on selvää ja sen – rehellisiä - mahdollisuuksia heikentää, että tasavallan presidentti eli paikalliselta viralliselta nimitykseltään hallituksen puheenjohtaja Andrei Nelidov on kyselyjen mukaan Venäjän epäsuosituin paikallisjohtaja.

Tuskin Nelidovia voi paljosta syyttää. Hänen puheensa ja suunnitelmansa ovat mielenkiintoisempia kuin edeltäjänsä, värittömän paikallisen venäläisen Sergei Katanandovin vastaavat. Onpa Nelidov täyttänyt joitain lupauksiaan, kuten lentoliikenteen uudelleen avaamisen Helsinkiin, Moskovaan ja Pietariin. Nelidovin kansallinen politiikka ei myös ole ollut ainakaan huononnus aiempaan ja onpa hän julkisesti tunnustanut itäkarjalaisten kansallisen johtajan, Karjalan kongressin puheenjohtajan Anatoli Grigorjevin ystäväkseen. Kuitenkin Nelidovin vierasperäisyys, hänen imagonsa ”tuontitavarana” Leningradin alueelta, näyttää olevan lähes voittamaton este kansansuosiolle.

Kuten muuallakin Venäjällä yhtenäisyyspuolueen harmaudesta vetävät suurimman tosiäänipotin kommunistit, joihin kansa luottaa oppositiovoimana enemmän kuin lännen media – syystä vai syyttä näyttää tulevaisuus. Myös yhtenäisyyspuolueesta irtaantunut sosialidemokraattistyyppinen, tuskin puoli - mutta ehkä neljännesoppositiomieliinen Oikeudenmukainen Venäjä on nosteessa.

Perinteisesti vahva Karjalassa on yleisvenäläisellä tasolla selkeän oppositiomielinen Omenavaaliliitto, Jabloko, mutta joka paikan päällä näyttää kytköksiltään hyvin epäselvältä.

Vanhassa muistissa on puolueen yhteistyö 1990-luvun puolivälissä Vladimir Zhirinovskin kanssa. Sillä olisi rehellisessä ääntenlaskussa hyviä mahdollisuuksia päästä parlamenttiin. Karjalan parlamenttipaikastaan taistelevat Zhirinovskin liberaalidemokraatit jättimainoksineen, mutta noste ei näytä koskevan heitä. He ovat osoittautuneet kaiken kansallisen lainsäädännön ehdottomimmiksi vastustajiksi.

Suomen kannalta jännittävintä ovat kuitenkin selkeän suomalaismielisen ja parhaimmillaan viiltävän suorapuheisen Grigorjevin liikkeet. Kahdenkymmenen vuoden kokemuksella sekavien aikojen läpi on alunperin idealistisesta ja poliittisesti kokemattomasta opettajasta kehittynyt taitava kehäkettu, joka osaa laveerata liukkaalla poliittisella jäällä.

Joulukuussa 2010 pääsi hän varasijalta parlamenttiin. Paikallinen yhtenäisyyspuolue, jonka rivijäsen hän on puolenkymmentä vuotta – jos ei ole vähemmistöpolitiikan kannalta todella sopivaa puoluetta, kannattaa valita foorumikseen suurin ja vahvin - ei kuitenkaan ole pitänyt hänen itsenäisistä julistuksistaan ja kirjelmöinnistään eri tahoille. Se kieltäytyi ajamasta läpi parlamentissa hänelle vähävaraisille kansanedustajille kuuluvaa palkkaa ja sitä automaattisesti seuraavaa korotettua eläkeoikeutta. Grigorjevin uhkaus erota ja liittyä toiseen puolueeseen kuitenkin saivat heidät pyörtämään päätöksensä. Parlamenttipaikan uusimiseen tarvittavaa listapaikkaa ei heiltä kuitenkaan herunut. Grigorjev olisi ollut valmis yrittämään riippumattomana ehdokkaana kotiseudullaan Prääsän piirissä, mutta kun siihen liitettiin sodassa Suomelta hankittu, nykyään etnisesti venäläinen Suojärven piiri, katosi mieli ehdokkuudelta. Grigorjev onkin tehnyt virallisen valituksen sekä vaalilautakunnalle että itse Putinille tästä vaalipiirimuutoksesta useitten tunnettujen karjalaisten allekirjoitusten tukemana.

Puolueen puheejohtaja Putinille osoitettu Grigorjevin kirje, josta Jarmo Koponen kertoi  toi muuten mukanaan ainakin pienen menestyksen. Puolueen keskusjärjestö antoi määräyksen kääntää oman ohjelmansa suomeksi ja paikallisosaston ohjelman karjalaksi ja suomeksi

Mutta jälleen on mitä ilmeisimmin tulossa Karjalaan parlamentti, jossa ei ole yhtään karjalaa tai suomea osaavaa tai kansallisista asioista kiinnostunutta suomensukuista kansanedustajaa. Tästä ja monista muista puutteista kansallisasian parantamisessa valittaa Grigorjev monien itäkarjalaisten kärjessä Thomas Hammarbergille, Euroopan Liiton ihmisoikeuskomissaarille. Tulevaisuus ei näytä hyvältä, sillä karjalaisuuden eroosio jatkuu kiihtyen. Nykyisen eläkeläissukupolven hiljaa vaipuessa katoaa unholaan myös suurin osa elävää karjalaisuutta ja suomalaisuutta.

Mutta niin kauan kuin on elämää on toivoa. Karjalan pieni suomalainen ja karjalainen älymystö on kuitenkin viime vuosina aktivoitunut –Suomen sitä juurikaan huomaamatta- ja jos sille löytyisi liittolaisia voisi ainakin joitakin uusia romahduksia estää tai hidastuttaa. Teoreettisesti niitä voisivat olla ”omenan” ohella kommunistit ja ”oikeudenmukaiset” ja löytyy yhtenäisyyspuolueestakin rakentavia hahmoja.

17.11 äänestettiin Karjalan parlamentissa edustaja Grigorjevin ehdotuksesta sallia piirihallintojen toimintaa ja kansankokouksia pidettäväksi kansalliskielillä. Kommunistien ja ”oikeudenmukaisten” enemmistön sekä yhtenäisyyspuolueen vähemmistön tuella ehdotus sai enemmistön 17-12. Kuitenkin lakiehdotus ei mennyt läpi: parlamentin puhemiehistö oli järjestänyt äänestyksen työpäivän vihoviimeiseksi, jolloin varmasti paljon edustajia olisi poissa eikä tarvittavaa ehdotonta enemmistöä 26 voitaisi saavuttaa. Mutta enemmistö kuitenkin…

Hienoa, mutta kiinnostaako kansallinen asia kommunisteja ja kumppaneita enää vaalien jälkeen, varsinkaan kun Grigorjevin ”huutavaa ääntä korvessa” ei parlamenttirakennuksessa enää kuulu? Eikä suomenkielistä puhetta suomalaisten vieraitten kanssa: Grigorjevin ”käsittämättömästä” keskustelusta eduskunnan varapuhemies Anssi Joutsenlahden kanssa eräät kansanedustajat tuohtuivat häiriköimään.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Miten arvioit Pekka, voisiko kansallismielisten aseman kehittyminen vahvistaa demokraattista oppositiota?

Aleksanteri-instituutin vaaliseminaarissa nousi esiin myös se, että aika monella Venäjän alueella epäluottamus vaaleja kohtaan on suurta, vaikka äänestystuloksen uskotaan tukevan valtapuoluetta.

Keskustelusivustoilla ehdotetaan mm. minkä tahansa muun kuin Yhtenäinen Venäjä -puolueen äänestämistä ja muun muassa Venäjän muslimien sivuilla käydyssä keskustelussa on opastettu ihmisiä äänestämään vasta vaalien viimeisien tuntien aikana.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Tervehdys Jarmo,
Absoluuttinen valta korruptoi absoluuttisesti, on vanha totuus. Vaikkeivät yhtenäisyyspuolueeseen kuulumattomat kolme yleisvenäläistä parlamenttipuoluetta mitään ärhäkkää fundamentaalioppositiota muodosta, ovat ne kuitenkin omia, itse päätöksiä tekeviä ryhmiään -epävarmuutena ainoastaan "Oikeudenmukainen Venäjä", jonka napanuorat yhtenäisyyspuolueeseen ovat edelleenkin vahvat, vaikkeivät ehkä kokonaan hallitsevia. Kommunistit ja zhirinovskilaiset periaatteessa hyväksyvät demokratian, mutta erona on, että ensinmainitut paikallisista ryhmistä koostuvana yhteenliittymänä varovaisesti suosivat poliittista desentralismia kun taas viimeksimainitut ovat tiukka keskusvaltainen ja kiihkovenäläinen johtajapuolue. Se ajaa samaa mallia Venäjälle yhtenäisyyspuoluettakin innokkaammin. Eli siis suhteellisesti ottaen eniten hyötyä ja vähiten haittoja demokraattisille voimille on kommunisteista. Toisaalta kommunistit ovat enemmän lännenvastaisia kuin NATO-kurssille takkinsa kääntänyt Zhirinovski. Karjalan kansallisen asian kannalta puolestaan zhirinovskilaiset ovat yksinomaan vahingollisia, kaikkien parannusyritysten arkkivastustajia.

Nämä kaikki kolme puoluetta ovat kuitenkin varmasti liittolaisia vaalitulosten vääristelyä vastaan. Vääristelymarginaali lienee n. 5-10 % ja ne tapahtunevat yksityisten äänestyspaikkojen pääsääntöisesti rehellisesti laskettuja tuloksia yhteenlaskettaessa tietokoneilla. Äänestyspaikkojen tuloksiahan ei myöhemmin julkaista. Mielenkiintoista tulee kuitenkin olemaan, kuinka paljon valtaryhmä tulee pystymään sähköisesti parantelemaan heikonlaiseksi odotettua tulostaan.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Tutulle Pekalle kiitos perusteellisesta taustatiedosta. Itse veikkaan, että Oikeudenmukainen Venäjä (CP/äänestysnumero: 1) on vaalien yllätysvoittaja vaikka loppujen lopuksi kaikki ovat Kremlinin puolueita. Protestiksi tällainenkin tulos kuitenkin käynee.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

"Oikedenmukaiset" varmaan parantelevat tulostaan, mutta oma vaikutelmani on, että vähemmän kuin muutenkin paljon suuremmat kommunistit, Ilmari. Kuten Jarmolle kirjoitin ona minusta virallisten oppositiopuolueiden "kremliläisyydessä" aste-eroja. "Oikeudenmukaiset" ovat mielestäni eniten riippuvaisia Kremlistä.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Pekka, sellainen käsitys, kuin mitä sinulla on, olikin pitkään voimassa mutta nyt jo vissi vanhentunut.

Kun katsot CP:n Rimma Markovan puhetta youtuben kautta tai vaikkapa Yhtenäisen Venäjän Dmitri Jurievin mielipidettä "Oikeudenmukainen Venäjä"-puolueesta (Venäjän Aika 4/2011, s.13): "Meillä ei ole sellaista puoluetta, jonka kanssa voisimme kilpailla terveesti. Oikeudenmukaisesta Venäjästä odotimme sellaista, mutta siitä on tullut kovin radikaali liike.....", niin juuri siksi ennustan murskavoittoa. Olin viikko sitten Vologdassa ja sielläkin CP jylläsi.

Tässä näyttelijätär Rimma Markovan (86 v) vihainen puhe Jekaterinburgissa viime viikolla (kulttuuritalo, jonka sähköt katkaistiin YV-puolueen käskystä, komistettiin kadun puolelta Oikeudenmukaisen Venäjän lipuilla):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd...

Oikeudenmukaisen Venäjän vaaliavustajien selässä lukee "CP" eli spravedlivaja rossija. Juuri nyt vaikuttaa siltä, ettei liike ole ollenkaan Mironovin hallussa vaan muodostumassa valtavan protestin kanavaksi. Vaalien jälkeen ollaan tietysti kingiä ja tehdään kauppaa..kaikki "oppositiopuolueet" ovat Kremlin:in ohjauksessa.
Lopputulos yksi hailee?

Ville-Kalle Guggenheimer

Valitettavasti emme Suomessa voi tehdä muuta kuin korkeintaan pidätellä joukolla hengitystämme kunnes naamat muuttuvat sinisiksi. Suuri kysymys on mitä tapahtuu naapurimaan ylimmän johdon tasolla. Karjala on Moskovalle suhteessa samanlaista periferiaa kuin Suomi on EU:n ytimelle.

Olisin itse enemmän huolissani rajan takana tapahtuvasta sotavoimien keskittämisestä ja varustelusta. Euron ja EU:n rakoilu voivat pahimmillaan olla suurempien tapahtumien esinäytöstä, jolloin karjalan murteiden ja karjalaisten aseman pohdinnalla olisi tuskin mitään todellista merkitystä.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Suuret kysymykset koostuvat pienistä. Kyllä Suomi halutessaan voi tavalla tai toisella vaikuttaa myös Venäjän rajojen toisella puolella, eikä tässä tarvitse ajatella että jokaisesta aivastuksesta syntyisi tappelu. Venäjän lähinaapureilla on aina joku oma rajaseutu- ja kansallisvähemmistötoimintansa, kuten on myös Venäjällä oma koskien ulkovenäläisiä. Suomen malli on mielestäni huomattavan passiivinen, josta ei kannata ylpeillä eikä luulla sen olevan jotenkin pakotettu. "Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista".
Euroopan tapahtumat ovat totta kyllä monella tavalla uhkaavia Suomelle: vaivalla vuosisatojen kautta hankittu kansallisvaranto voidaan nopeasti imuroida jonnekin maailman turuille erilaisten ottajien hetkelliseksi riemuksi. Mutta juuri sotilaallista uhkaa en näkisi edes koko EU:n hajotessa niin kauan kuin Suomella on nykyinen erinomainen, hyvin koulutettu ja varustettu kansallinen asevelvollisuusarmeijansa omassa päätösvallassaan. Venäjän sotillaallinen panostus Itämeren alueelle tutkalaitteineen jne. on Suomen kannalta tietysti hyvin ei-toivottavaa ja ikävää mutta ei perusmotiiviltaan Suomea vastaan tähdättyä vaan objektiivisesti yhä tärkeämmän suurkuljetusreitin turvausta. Se muodostaa tuskin varsinaista invaasiovaaraa niin kauan kuin Itä-Karjalan ja Kuolan raja-alueilla joukkoja ja aseistusta supistetaan. Olen itse kulkenut Sallan ja Petsamon alueilla: valtavia raunio- ja romukeskuksia.

Hannu Rytilä

Vanha sanonta on, että Venäjällä mikään ei toimi mutta kaikki järjestyy.
Kauppalan avaus on aivan hyvä. Venäjällä on kuitenkin totuttu toisenlaiseen käskemistyyliin. Putin ja Medjedev määräävät, heidän kanssaan kannattaa olla väleissä. En toki väheksy henkilökohtaisia paikallistason kontakteja. Ihmisiähän tässä vaan ollaan.

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Suomen valtion politiikka Venäjän alueita, eritoten Karjalan tasavaltaa kohtaan, on suorastaan rikollisen passiivista. Suomella olisi paljon syytä kommunikoida suoraan Venäjän aluaiden kanssa, mutta jotenkin oletetaan, että jokin informaalinen maakuntataso hoitaa sen kun valtiollisella tasolla hoidetaan asiat Moskovassa. Myöskään Petroskoin (tai Murmanskin) konsulaatit eivät toimi sillä intensiteetillä paikalliseen hallintoon kuin voisi olettaa ja toivoa.

Koulutuspuolella voisi painostaa asioissa, jotka kansallisessa päätäntävallassa. Suomessa on venäjänkielisiä kouluja ja äidinkielenään venäjää puhuvat lapset saavat useimmissa Suomen kunnissa kaksi viikkotuntia opetusta äidinkielellään. Suomen pitäisi kylmästi vaatia karjalankielisiä lastentarhoja ja suomen että karjalan kielen tehokasta perusopetusta vähintään tuo 2 viikkotuntia niille lapsille, jotka sitä haluavat.

Lisäksi Suomen TV- ja radiokanavien levittäminen Karjalan tasavallan alueella näkyviksi ei olisi ylettömän kallis oikein toteutettuna. Lisäksi Suomi on hyväksynyt karjalan vähemistökieleksi, joten olisi aika tuottaa radioon ja televisioon myös karjalankielisiä uutisia (aluksi esimerkiksi keskittyen juuri Karjalan eli Itä-Suomen, Kannaksen ja Karjalan tasavallan paikallisasioihin). Toimitukset voisivat sijaita Joensuussa, Lappeenrannassa (olisi samalla myös Viipuria hoitava yksikkö), Petroskoissa ja Kostamuksessa ja yksittäisiä free lance-pohjalta toimivia kirjeenvaihtajia/toimittajia ainakin Helsingissä, Moskovassa, Uhtualla, Ilomantsissa, Aunuksessa, Sortavalassa ja Kemissä.

Venäjän vaalit taas ovat lähinnä farssi ja kiinteät puoluelistat ja väärennetyt tulokset minimoivat vähänkin demokraattisen vaikutusmahdollisuuden. Anatoli Grigorjevista tulemme myös kuulemaan toivottavasti vielä, mutta karjalaiset ja Karjalan tasavallan suomalaiset tarvitsisivat enemmän rohkeita puhetorvia omien etujensa ajamiseksi.

Tyytymättömyys Venäjällä on huimaa varsinkin taloudellisesti ja koulutuksellisesti kehittyneemmillä alueilla ja se tullee jollain tavalla näkymään vaaleissa. Joko niin törkeinä väärennöksinä, etteivät edes optimistit usko vaalien rehellisyyteen tai aivan suorina konflikteina äänestyspaikoilla ja äänten tuloslaskennassa/tulosten julkistamisessa. Valitettavaa on, että kommunistit tosiaankin ihmisten silmissä vakuuttavin oppositiovoima ja Spravedlivaja Rossija tulee hyvänäkakkosena uskottavuudessa. Silti kaikki venäläiset pääpuolueet ovat useimpien silmissä uskottavuutensa menettäneitä, etunenässä tietysti "huijarien ja varkaiden puolue/партия жуликов и воров" Единая Россия eli Yhtenäinen Venäjä. Toisaalta ihmisten yleinen passiivisuus ja välinpitämättömyys nykyisen politiikanteon kuvioista varmaan estää suuremmat konfliktit ja vallankumouksen. Suomeksi sanottuna venäläisten vitutuskäyrä ei ehkä sittenkään tarpeeksi korkealla.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Täyttä asiaa kaikki! Ja erinomaisia ehdotuksia tykkänään! Lastentarhat ovat kenties kaikkein tärkeimmät kielen säilytyspaikat. Tässä mielessä Karjalaan kansainvälisen, mm. inarinsaamelaisten kanssa menestyksekkäästi kokeillun, kielipesämallin siirto olisi erityisen arvokasta. Onnetonta kyllä Karjalan viranomiset -ilmeisesti tasavallan ulkopuolisen "neuvonannon" seurauksena- eivät millään tahdo hyväksyä sitä sellaisenaan eli sataprosenttisesti kansallista kieltä käyttävänä. Ja kun prosenttiosuus jää suunnilleen 50 tienoille tulevat kulut kyllä olemaan 100% mutta teho jää jonnekin 10 prosenttiin. Tässä asiassa pitäisi olla tiukkoja sataprosenttisuuden suhteen.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Suomalaiset joutuvat varmasti miettimään koko lähialuepolitiikkansa ja kielisukulaisten ja muidenkin tahojen tukemista naapurissa uudelleen. Kyseessä on raja-alue, jossa säännöt ovat muutenkin toiset kuin ruuhkaisissa kaupungeissa tai Siperiassa. Venäjän johtaja Putin on ilmoittanut selkeästi että kansalaisjärjestöt ovat suurennuslaisin alla.

Jatkan Ilmarin linjaa ja panen videon, joka osoittaa melkoista vahvuutta ja älyä. Vaalitarkkailuun, vilpin minimoimisen edistämiseksi perustettua Golos(ääni) -järjestöä syytetään ulkomaisen rahan avulla toimimisesta.

Klipissä järjestön johtaja toistaa yhtä ja samaa paikalla tulleelle kuvausryhmälle - Te olette surkovilainen propagandakanava. NTV-yhtiön toimittaja hermostuu lopulta niin hypnoottiseen jankutukseen, että tokaisee itsekin hyvinkin myöntävänsä olevansa propagandisti jos ei häivy paikalta.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd...

Vladislav Surkov on presidentin hallinnossa Putinin aikakauden työskentellyt harmaa eminenssi, vaikuttaja, joka ohjaa maan tiedotusvälineitä. Suuret tv-kanavat ovat valtion rahoittamia. Surkovia pidetään myös nuorisojärjestö Nashin henkisenä isänä.

Television vaikutus on aivan ensiarvoinen erityisesti aluella, jossa yhden teollisuudenalan vaikutus on suuri.

NTV-yhtiö kului 1990-luvulla kuulu nykyisin Israelissa asuvan oligarkki Gusinskin mediaimperiumiin. 2000-luvun alussa se hajoitettiin Gusinski lähti maan pakoon ja yhtiöt ajautuivat Gazpromin haltuun.

Nykyisin Gusinski rahoittaa netissä julkaistavaa tv-kanavaa ja muun muassa uutisia edelleen muokkaavaa ja linkittävää Newsru.com -sivustoa. http://www.newsru.com/

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Juu, video on kerrassaan mainio ja taktiikka hyvinkin fiksua. Klikkauksia on nyt jo yli 470 000 kertaa, joten viesti leviää netin kautta. Kyseinen lähetys tulee kuulemma ulos tänä iltana NTV:n kanavalta. Saa nähdä miten se on leikattu (veikkaan pelkät kuvaukset jonka päällä tylyn toimittajan vielä tylympi spiikkaus).

Jarmo, sama video oli sinun viimeisen blogisi kommenttiketjun viimeisenä:
http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/89941...

Otos on sen verran mainio ja toimittaja niin röyhkeä, että toistot ovat hyvinkin tarpeen. Katsotaanpa illalla NTV:ta!

!! LISÄYS:

Taisi mennä jo ohi: Golos-järjestö sai siis kyytiä eilisiltana NTV-kanavalla:

http://www.youtube.com/watch?v=pT9zxOzxdlM&feature...

Rahoitettu Ruotsista ja USA:sta..Tarkoitus on vissi mustamaalata Golosin edustajia maanpettureiksi huomispäivän vaalitoimistojen edustalla. Vaikeata sanoa meneekö enää läpi...

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hauskaa/surullista katsoa nuo NTV:n ja Golosin videot kahdesta suunnasta. Periaatteessa Surkov ja YV-puolue toimivat äärimmäisen typerästi ja lietsovat näin yhä enemmän vastarintaa. Mitä ihmeessä he pelkäävät? Omaa kansaako?

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Ilmari niinpä. Erikoiselta näyttää. Toisaalta näin vaaleista on tullut kiinnostavimmat sitten vuoden 1996. Presidentti Jeltsin valittiin oloissa, joissa ei tiedetty edes, onko hän hengissä.

Ljudmila Telen kirjoitti mainion kolumnin.

http://www.svobodanews.ru/content/blog/24410026.html

Tanään ei ole olemassa sellaista porukkaa, joka ei keskustelisi vaihtoehdoista. Yksimielisyyttä ei ole. Tämä on ymmärrettävää. Kaikki vaihtoehdot voivat johtaa virheisiin.

Verkossa näkyy myös se, että presidentistä vitsaillaan kovemmin kuin aikoihin. Tämän Medvedev-tanssijoiden sikermän voi katsoa myös murrenäytteinä Venäjän eri kolkilta.

American boy...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedd...

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Vastaanpa tähän Surkovista kun sen oman kommenttisi kommenttiin ei enää onnistu! Surkov on todellakin hyvin keskeinen hahmo räikeissä mediakampanjoissa. Tästä sylttytehtaasta lähti takavuosina myös väite että Suomen vaatimaton suomalais-ugrilainen politiikka tähtäisi Venäjän öljylähteiden valtaukseen. Surkov itse on "kotoisin" oligarkki Mihail Fridmanin Most-finanssiryppäästä. 1990-luvulla tämän sinänsä länsimielisen ja sinne linkittyneen ryhmittymän sisältä nousi jatkuvasti ääniä, joissa ylistettiin (mm. yhtenä ensimmäisistä toimenpiteistään kaikki alkuperäiskansoja tukevat lait ja määraykset kumonnutta) Pinochetia tai Portugalin (sitkeillä kiinnipitämisellään siirtomaistaa erityiseen köyhyyteen vieneeseen) fasistipresidentti Salazaria hyvinä esimerkkeinä uudelle Venäjälle.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Sähläsin vastaukseni tähän Jarmon seuraavan kommentin vasatukseksi. Katsotaan siitä!

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Joo, Slava Surkov (syntymänimeltään Aslanbek Dudajev) on aika mielenkiintoinen heppu ja minulle esimerkiksi yksi tekijä, mikä vakuutti ettei Mevedevin valinta muuta mitään, oli Surkovin jääminen presidentin kansliaan eikä seuraavan Putinia.

Gusinski ja Berezovski omilla TV-kanavillaan TV6 ja NTV olivat paitsi maksetun ja pmia etujaan ajavan poliittisen TV-journalismin tekijöitä, myös oikeasti kriittisen journalismin tukijoita, joten 2001 kun NTV:n haltuunotosta alkoi Venäjän TV-asemien kurinpalautus, oli selvä että Putin ja sananvapaus eivät sovi yhteen.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Juuri näin on, Jarmo! Suomi ei saa menna Karjalan rinnastamiseen muihin Venäjän alueisiin omassa politiikassaan. Tietysti tämän ei tule tarkoittaa muun suomalais-ugrilaisen politiikan intensiteetin vähentämistä. Usein niissä saattaa työ olla helpompaa ja tuottavampaa kuin Karjalassa.

Televisio on tosiaan ala, jolla yhtenäistävä putinilainen mielipiteenmuokkaus toimii keskeisesti. Venäjän lehdistö on Jeltsinin kauden valtavan moniarvoisesta ja mielenkiitoisesta vaiheesta tasapäistetty paljon harmaammaksi, mutta edelleenkin sieltä löytyy etsivälle hyvin paljon mielenkiintoista itsenäistä ja kriittistä - varsinkin jos läntiseksi vertailukohdaksi otetaan Suomen lehdistö, jossa todellista kriittisyyttä löytää kyllä -käsi sydämelle- aika harvoin ja marginaalisesti.
Tämä meidänkin keskustelu käydään tuskin sattumoisin internetissä...

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Itse olen ollut työni puolesta viimeisen 3-4 vuoden ajan lisääntyvässä määrin Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön alaisiin toimijoihin ja niissä vaikuttaviin henkilöihin. Samalla olen saanut tutustua itseäni kokeneempiin Venäjän Karjalan alueen suuntaan nuorisoalalla yhteistyötä tehneisiin kotimaisiin kollegoihin. Se, mikä on ollut merkittävää, on uuden sukupolven esiinmarssi täkäläisten vaikuttajien parissa ja ns. vanhan liiton miesten siirtyminen syrjään.

Ilmapiiri on muuttunut avoimemmaksi ja tekemiseen on tullut aiempaa enemmän tavoitteellisuutta konkreettiselle tasolle ja juhlapuheet ovat jääneet vähemmälle. Kehityssuunta on hyvä ja toivoisi sen myös jatkuvan tällä hallinnon alalla. Ongelmana on toki se, että eri tahot päättävät taloudesta ja poliittisista linjauksista Karjalan tasavallan alueella. Olen itsekseni pähkäillyt sitä, että venäläiseen hallintokulttuuriinhan kuuluu vaalituloksen välittömät vaikutukset hallinto-organisaatioon. Vallanvaihtuessa vaihtuu myös useimmiten organisaatiossa vähintään ylimmän tason henkilöt. Miten lienee lähitulevaisuuden laita esim. Karjalan tasavallan kulttuurihallinnon suhteen?

Käyttäjän Enologi kuva
Aki Pulli

Karjalan tasavallassa kuten muuallakaan Venäjällä valta ei ole vaihtumassa ja siihen liittyviä muutoksia ei ole odotettavissa.

Mitä tulee Pekka Kauppalan kommenttiin Nelidovin "tuontistatuksesta" ja siitä, ettei ole omia poikia, pitää se paikkansa, mutta ehkä siksi Nelidov ei suhtaudukaan huonommin suomalais-ugrilaisiin vähemmistöihin kuin Katanandov. Usein Karjalan tasavallan venäläiset eivät juuri ymmärrä, että oikeasti on olemassa kansallisia vähemmistöjä ja heillä oikeasti omat kieleen ja kulttuuriin kuuluvat tarpeensa, erityisesti vuosien 1935 jälkeisen venäläistämisen peruja.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Sellainen muutos voi kyllä tulla, että Nelidov voi joutua jättämään paikkansa, mitä mielestäni ei ole syytä toivoa. Medveded antoi aivan virallisesti vallansiirron hänelle järjestellessään päätehtäväksi lopettaa repivät valtataistelut Karjalan sisällä. Tässä hän varmasti on epäonnistunut. Ja valtakoneisto edellyttää paikallisjohtajiltaan myös tiettyä kansansuosiota ja kohtalaisia vaalituloksia. Mahdollinen erityisen heikko tulos yhtenäisyyspuolueelle voi kaataa Nelidovin muutenkin horjuvan tuolin. Kun Karjalan kuten useimpien muittenkin Venäjän alueitten poliittinen systeemi on USA:n malliin orientoitu, eli presidenttikeskeinen, merkitsee se tosiaan johtajan vaihtuessa yleensä suuria henkilöstävaihdoksia. Karjalalla on ollut onni saada Nelidovn kautta loistava kulttuuriministeri, sivistynyt ja sekä täysin karjalan- että suomentaitoinen Jelena Bogdanova. Vaikka hänen valtansa jopa kulttuurikysymyksissä on pienempi kuin Nelidovin henkilökohtaisen kanslian, on hänen ministeriytensä eräs kirkkaista toivontähdistä Itä-Karjalan mustalla kansallisella taivaalla.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Sekoitin hallintorajat Suomen ja Karjalan välillä tässä ministeriökysymyksessä. Tiedän toki Jelena Bogdanovan ja hänen ansionsa. Meillä on vireillä ENPI-hanke Karjalan Opetusministeriön - ei siis Kulttuuriministeriön - kanssa ja odottelemme lähiviikkoina lopullista rahoituspäätöstä asiassa. Tämä yhteistyöhanke on lähtenyt täkäläisen Opetusministeriön aloitteesta ja erityisesti varaministeri Gennady Saraev on ollut asiassa erittäin aktiivinen. Toteutuessaan hanke kehittää suomalaisvenäläisiä nuorisotyön sisältöjä ja toimintamuotoja ihan uuteen tasoon. Eli hieman kirjoitin läpiä päähän edellisessä kommentissani, mutta kertoo toisaalta sitä, että näitä myönteisiä kehityskulkuja on laajemmaltikin olemassa heidän hallinnossaan.

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Jukka, ole sitten tarkkana tuon omarahoituksen kanssa mikäli olette pääpartneri. Meillä on sellainen Tacis-kokemus (Vuokkiniemen kylätaloprojekti), että Karjalan kulttuuriministeriö alunperin sitoutui maksamaan 6000 euroa, mutta ilmoittikin yhtäkkiä hankkeen loppuvaiheessa: "Izhvinite, meillä ei olekaan sellaista rahaa"..(maksoivat sentään tonnin). Heh, heh. Vahinko menee silloin pääpartnerin piikkiin. Kannattaa periä nuo omarahoitusosuudet heti hankkeen alussa tai sitoa ne tiettyyn aikatauluun: ellei omarahoitusta tulee jossain tietyssä vaiheessa, silloin hanke yksinkertaisesti pysähtyy tms.

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Ilmari,hankkeemme painopiste ja konkreettinen etu on Karjalassa suhteessa 1:4 ja juuri tuota esittämääsi uhkakuvaa ajatellen pidämme kuvaamaasi menettelyä täysin heidän omaan jalkaansa sahaamisena. Eihän nämä tietysti uskon asioita ole, mutta kuitenkin. Ilman omarahoitusosuutensa toteuttamista jää hankkeen investointiosio toteutumatta (suomalaiset partnerit eivät ole osallistumassa omarahoituksellaan tähän osioon lainkaan) ja tämä investointi on ollut se alkuperäinen kannustin, jonka pohjalta he ovat käynnistäneet yhteisen hankkeemme suunnittelun. Niin, pääpartneri on venäläinen kumppani ja suomalaisten rooli on sisällön tuottaminen rakennettavaan infraan tiivistetysti kuvattuna.

Käyttäjän pekkakauppala kuva
Pekka Kauppala

Yleisenä lisätietona: Karjalan keskusvaalilautakunta on torjunut Grigorjevin valituksen vaalipiirijaosta parlamentin päätöksiin vedoten. Grigorjev on ilmoittanut tekevänsä maanantaina valituksen Karjalan korkeimmalle oikeudelle vaatien vaalien julistamista tässä kohdin pätemättömiksi.

Toimituksen poiminnat