pekkakauppala

Kuka on ”toveri Raul”?

  • Fjodor Ladygin
    Fjodor Ladygin

Keskustelun kolumnistani GRU:n alasajosta hiljennyttyä ryhdyin selvittelemään kysymystä, kuka voisi olla mainitun haastattelun antanut GRU:n eläkeläiskenraali, joka nimitti itseään toveri Raul’iksi.

Artikkelissa Zavtra-lehden iäkäs sotakirjeenvaihtaja Vladislav Šurygin kuvailee häntä näin:  ”… ei-kaukaisessa (njedavnoje) menneisyydessä sotilastiedustelun kenraali, jolle omistanut yli neljäkymmentä vuotta elämästään. Hänen muistinsa säilyttää afrikkalaisen pensaikkomaan polttavaa tuulta sekä latinalaisamerikkalaisten sademetsien sietämättömän tukahduttavaa kuumuutta. Hänen työhuoneensa seiniltä katsovat minua henkilöiden, joiden elämäkertoja opitaan eri maiden kouluissa, valokuvat. Niissä he ovat vielä aivan nuoria, kuten kenraali, jonka kanssa he ovat yhdessä valokuvissa. Kenraalin selän takana on sotia, virkamatkoja, kymmeniä salaisia operaatioita. … Olemme tunteneet toisemme jo kauan, mutta vielä tähänkin saakka kenraali on sidottu vaikenemisvalaansa.”

Šuryginin avauskysymykseen, kuinka häntä pitää nimittää, tuli vastaus: ”Kutsu minua ’toveri Raul’iksi’; niin minua nimittivät monta vuotta sitten kuubalaiset.” Venäläisessä kulttuurissa erittäin säästeliäästi käytettävä sinuttelu kertoo myös, että haastattelijan ja haastateltavan välit eivät pohjaudu pelkästään tuntemiseen viran puolesta.

Kaivoin kirjastostani esiin vuodelta 2001 peräisin olevan 2. osan Aleksandr Koldakidin ja Dmitri Proharovin teoksesta ”GRU:n imperiumi”.

Siinä kyseessä on eräänlainen GRU:n ja sen historian puolikansanomainen itsekuvaus joidenkin lähipiirin henkilöiden välittämänä. Siinä on myös kertomuksia GRU:n viime vuosikymmenten johtajista. Yhden heistä kuvaus pisti pian silmään.

Vuosien 1992-1997 johtajasta kenraalieversti Fjodor Ladyginista mainitaan hänen eläkkeellemenonsa yhteydessä: ”Kuitenkin vuoden kuluttua, kuten ilmoitti ’Trud’-lehti, hänet otettiin töihin ’Mistko’-nimiseen yritykseen, joka toimi kuubalaisen sokerin tuonnin parissa ja laski voivansa hyväksikäyttää Ladyginin vanhoja suhteita Kuuban johtoon”.

Ladygin on syntynyt vuonna 1937 ja mennyt GRU:n palvelukseen 1973, mutta ollut sitä ennen vuodesta 1954 armeijan palveluksessa tarkemmin nimeämättömissä tehtävissä. GRU:n johtajaksi hänet valitsi Boris Jeltsin, joka oli tutustunut häneen kansainvälisten aseriisuntasopimusten laatimisen yhteydessä.

Ladyginiä kuvaillaan hyväksi analyytikoksi, jonka erikoisalaa oli informatiikka. Hänen kerrotaan olleen ensimmäinen GRU:n johtajista, joka alkoi antaa haastatteluja tiedotusvälineille. Häntä kehutaan siitä, että hänen ”vaikeana aikana” onnistui torjua kaikki ”reformointi” ja henkilökunnan supistukset.

Kun häntä oltiin erottamassa 1997, asettui häntä puolustamaan avoimessa kirjeessä puolustusministerille Zavtran toimittaja Vladislav Šurygin.

Vuonna 2009 on Ladygin kirjoittanut pohjoisossetialaiselle lehdelle artikkelin moraalista, eli hän on ainakin kaksi vuotta sitten ollut vielä aktiivinen.

Viittausten ollessa näin vaivatta avautuvia, on varsin selvää, että Šurygin ja Zavtra-lehti haluavat lukijoidensa ymmärtävän toveri Raul’issa olevan kyse Fjodor Ladyginistä, mutta eivät virallisten salassapitomääräysten vuoksi voi suoraan käyttää hänen oikeaa nimeään.

Viitteiden selkeyden vuoksi ei voi juuri katsoa mahdolliseksi, että kyseessä olisi kukaan toinen henkilö, ellei sitten Ladygin itse olisi antanut tällaiseen hänen epävirallisen hahmonsa hyväksikäyttöön lupaa –jolloin haastattelun täytyisi olla vähintään ristiriidaton hänen omien ajatustensa kanssa.

(Fjodor Ladyginin kuvan lähde: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?99988-Russian-Photos-(updated-on-regular-basis)/page2409 )

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat