pekkakauppala

Putin-Medvedev: ympäri mennään, yhteen tullaan

Vladimir Putin palaa presidentiksi… Uutinen ikään kuin teatterista, vanhaa käsikirjoitusta noudattaen: mauri on tehnyt (perustuslaillisen) tehtävänsä, mauri saa mennä. Mutta todellisuus taustalla, kuten niin usein Venäjällä, on ollut jotain toista. Käsikirjoitus on elänyt ja jopa ryöstäytynyt käsistä, vaikka nyt palaakin taas suunniteltuihin jaksoihin – mutta kuinka kauaksi?

Vladimir Putinin neljä vuotta sitten repeilleitä Yhdysvaltain-suhteita parantamaan valtionpäämieheksi hakema Dmitri Medvedev ei ole osoittautunut suinkaan poliittisen kummisetänsä juoksupojaksi. Kuten Venäjällä sanotaan, Pinocchio ryhtyi ärhentelemään setä Carlolle. Medvedevin menestys on osoittautunut loppujen lopuksi juuri hänelle itselleen pettäväksi kangastuksesi: Yhdysvaltain-suhteiden tosiaan parannuttua ei jälleen kumppaniksi palautunut kilpailijamaa enää samalla tavalla tarvitse häntä paineen luomiseksi Putinia kohti.

Medvedevin vallan huippuhetki oli, kun hänen onnistui tämän vuoden keväällä yhdysvaltalaisten ystäviensä tuella kaataa brittien öljyjättiläisen British Petroleumin ja Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin partneriussopimus Venäjän Pohjolan öljyvaroja koskien.

Medvedevin arkkivastustaja, kovaotteisimman putinilaisuuden edustaja ja Rosneftin hallintoneuvoston puheenjohtaja Igor Setšinin oli järjestänyt Putinin julkisella tuella tämän yhteyden tukemaan horjuvaa asemaansa. Setšinin ja Putinin katkera tappio kääntyi kuitenkin vielä katkerammaksi Medvedeville: BP:ltä vapautetulle tuolille istutettiinkin yllättäen yhdysvaltalainen Esso (Exxon), maailman suurin yritys. Presidenttikilpailu ratkesi samalla Putinin hyväksi.

Välillä kahteen suuntaan ohjatussa tandemissa vaihdetaan nyt paikkoja. Medvedevin on kuitenkin onnistunut välttää siirto hänelle jo epävirallisesti ehdotettuihin seremoniallisiin tehtäviin jollainen mm. nimitys korkeimman oikeuden puheenjohtajaksi olisi ollut. On oletettavaa, että tandemin horjunta jatkuu, varsinkin kun tummat pilvet varjostavat taloutta. Länsimaiden liuku lamaa kohti lupailee öljyn ja kaasun hintatason pitkäaikaisempaa laskua. Tämä osuisi suoraan Venäjän nykyisen peräti yksipuolisen talousrakenteen ytimeen.

Putin nousi valtaan öljynhintojen rajun ja tähän saakka säilyneen nousun myötä. Voittoja ei kuitenkaan ole käytetty talouselämän monipuolistamiseen ja tervehdyttämiseen vaan valtarakenteitten vahvistamiseen. Ensimmäinen todellisen taloudellisen näytön paikka tullee siis heti tai pian palaavan vanhan presidentin eteen. Vanhat keinot eivät enää auta, mihin symbolisesti viittaa suuri muutos hallinnollisen paikanvaihdoksen yhteydessä.

Putinille läheinen talousliberaali valtiovarainministeri Aleksei Kudrin, joka lienee jo nähnyt sielunsa silmin nousunsa pääministeriksi kumppaninsa myötä, on ilmoitanut haluttomuutensa jatkaa Medvedevin johdolla. Hänen perustelukseen ilmoittamansa Medvedevin halu nostaa sotilasmenoja muistuttaa puolestaan Medvedevin tukikoalition kaksijakoisuudesta: siihen kuuluu länsimielisten liberaalien ohella myös kovan linjan sotilaita, joita ei miellytä Putinin tiedustelupohjaisen lähipiirin pyrkimykset saada myös armeija vaikutusvaltansa alle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Nyt on sanottava, että on vaikea pysyä kärryillä. Onko kaksikon suhde taustajoukkoineen todella tällainen vai kuinka paljon tässä on tulkintaa?

Eikö tämä ollutkaan vain kätevä perustuslakia oivallisesti soveltava järjestely, jolla Putinille saatiin aikaan uusi presidenttikausi? Hänhän kuitenkin on ollut pääministerinäkin ollessaan valtakunnan tosiasiallinen johtaja.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Ikinä Putin ei olisi luopunut presidentinvirasta ja ryhtynyt näin hankaliin järjestelyihin, jos esteenä olisi ollut ensisijaisesti perustuslaki. Sen arvovalta Venäjällä on mitätön ja sitä olisi aivan laillisesti voitu muuttaa, jos Putin olisi niin halunnut. Monet Venäjän kuvernöörit ovat ilman ongelmia muuttaneet alueperustuslakejaan järjestääkseen itselleen kolmannen kauden.
Johtaja ei tarkoita kaikkivaltaisuutta. Putinin valtaa ovat rajoittaneet ja rajoittavat monet sisäiset kontrolloimattomuudet ja ulkoiset voimatekijät, jotka vahvimmankin suurvallan on huomioitava - ja Venäjän finanssisysteemi on horjuva ja haavoittuvainen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Viron puolustusvoimien komentaja Ants Lääneots kiinnittää huomiota Venäjän huomattavasti lisääntyneeseen sotilaalliseen läsnäoloon Itämeren alueella. Se lisää hänen mukaansa jännitystä ja herättää epäilyksiä Baltian maissa, Suomessa, Ruotsissa ja Puolassa. Venäjä on Lääneotsin mukaan harjoitellut alueella armeijan eri aselajien yhteistyötä koko kesän.

Viron puolustusministeri Mart Laar ei usko Venäjän hyökkäävän "tällä hetkellä" mihinkään : D Venäjällä on Laarin mukaan tarpeeksi sisäisiä uhkia.

http://www.delfi.lv/news/world/baltics/igaunijas-a...

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Totta, Itämeri kiinnostaa ja tulee kiinnostamaan Venäjää sotilaallisesti yhä enemmän. Venäjän talouspoliittinen elinehto ovat toimivat energianvientikuljetukset ja niitä yhä enemmän keskitetään oletetusti vakaalle Itämerelle. Tämä on epämiellyttävää Itämeren rantavaltioille mutta tuskin edes potentiaalisesti miehitysuhka. Eikä missään tapauksessa Suomea kohti, jonka rajoille sijoitetut joukot ovat paljon vahvempia kuin vastaavat venäläiset. Virolle mainitsemani Venäjän ja Yhdysvaltain läheneminen on ikävä, koska varsinaista kattavaa maanpuolustussysteemiä ei sinne ole yritettykään luoda vaan on luotettu setä Samulin valmiuksiin vastineena sotilaspalveluksista suuren maailman turuilla. Mutta niin pitkälle ei toki voi suojasedän uskoa menevän kaverustelussaan entisen kilpailijan kanssa että se kokonaan unohtaisi varsinaiset liittolaisensa. Kuitenkin Viron poliittinen pelivara oletettavasti kapenee.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Medvedev savustaa Kudrinia eroamaan saman tien - nyt ja tänään eikä viidestoista päivä : D

http://www.vedomosti.ru/politics/news/1375721/medv...

Thomas Makinen

Jos ja kun Putinin puoluekokouksessa ilmoittama tehtävänjako toteutuu, niin ainakin sillä saadaan aikaan jälleen yhden korkean Venäjän hallinnon viran siirtyvän (edes) muodollisen demokraattisen prosessin ulkopuolelle: kun Medvedevistä tulee pääministeri, ei häntä ole silloin vaaleilla valittu mihinkään tehtävään. Tuskin Medvedev presidenttinä käy ehdokkaaksi duuman vaaleihin. Toki näin on Venäjällä tehty aikaisemminkin, Putin itse on esimerkkinä, mutta tässä tapauksessa on selvästi nähtävissä paluuta neuvostomalliseen hallintoon - puolue päättää kuka tekee ja mitä.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Pekka kiinnittää huomiota talouden kuvaan. Se ohjaa politiikkaa maassa, jossa mielipidetiedusteluja tehdään ajattelun ohjaamiseksi, ei kansan näkemysten selvittämiseksi.

Presidentinvaaleja ei ole vielä pidetty, ja syksyn "poliittista" keskustelua värittävät parlamentin alahuoneen, duuman ns. vaalit. Äänestysprosentti uhkaa jäädä minimaaliseksi. Ja nyt on jo viitteitä siitä, että jopa kaikenkarvaiset lobbaajat ovat jättäneet duuman. Mitä mieltä on keskustella leimasimeksi joutuneiden kansanedustajien kanssa, jotka äänestävät hallituksen pienimpien vihjeiden mukaan?

Venäjä on Venäjä. Ammattivirkamiesten yhteiskuntakerros ei ole ilmaantunut yhdessä päivässä. Vallassa olijat pyrkivät säilyttämään itsellään valtion hallinnan avainasemat ja muodostamaan omasta keskuudestaan hallintokoneistoin huippukerroksen. Kyvykkäimmillä ja ovelimmilla kiipijöillä on vastedeskin mahdollisuutensa.

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Juuri näin on. Jo Putinin toiselta kaudelta lähtien voi havaita että todellinen valta väistyy julkisista poliittisista elimistä ja järjestöistä kuten duuma, puolueet jne. Valta siirtyy kulissien taa, kasvottomien taloudellisten ja turvallisuusinstituutioiden pariin. Mutta olisi suuri erehdys luulla että tämä merkitsee niiden keskinäistä harmoniaa ja yhteispeliä. Eikä johtajille alistuminenkaan niissä usein ole kuin muodollista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Vedomosti-lehden facebook-lukijakysely tarjoaa Aleksei Kudrinin seuraajaksi presidentti Medvedevin talousneuvonantajaa Arkadi Dvorkovitshia. Mitä mieltä asioista enemmän tietävät?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Selkeän talousliberaali Dvorkovitsh varmasti miellyttäisi lehden lukijakuntaa. Medvedeville voisi uskoa hänen myös sopivan hyvin. Ongelmana kuitenkin voi olla se, että Dvorkovitsh on avoimesti ehdottanut Medvedeville ryhtyä presidenttiehdokkaaksi. Putin saattaa asettaa veton häntä vastaan. Luulisin uuden valtiovarainministerin löytyvän pikemminkin Putinin kuin Medvedevin lähiympäristöstä.

juha lehtonen

Mikä tässä on vaikeaa. Kuka oli suosituin suomalainen. Me haluamme johtajia. Venäläiset haluavat johtajia. Ne paidattomat tiikerin kaatajaiset eivät vetoa ihmisiin. Putin vetoaa sillä, että hän tekee ihan mitä haluaa. Siis ihan mitä tahansa. Hän on tällä hetkellä maailman vaikutusvaltaisin mies.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Miten, Pekka, näet Pietarin kuvernöörin Valentina Matvijenkon siirron Moskovaan Venäjän parlamentin ylähuoneen puheenjohtajaksi. Oliko se hyllytys, kuten on yleisesti tulkittu, vai sisältyykö siihen muita tarkoituksia. Ja ennen kaikkea: miksi?

Käyttäjän pkaka kuva
Pekka Kauppala

Vaikea juttu arviotavaksi, Veikko. Monia teorioita on esitetty. Pitäisin siitä lähinnä kaaderien kierrätyksenä yhdestä korkeasta suunnilleen yhtä korkeaa toiseen virkaan. Matvijenko ei ole lähelä Medvedeviä, joka vastaa kuvernöörinimityksistä eikä suosittu, mutta riittävän lähellä Putinia että ei "saane" alentaa. Korruptiotutkimusten uhkaan minun on vaikea uskoa, koska ne ovat aivan poliittisia.

Käyttäjän jarmokoponen kuva
Jarmo Koponen

Eho Moskvyn päätoimittaja Aleksei Venediktov nostaa esiin uudeksi varapääministeriksi finanssiasioista vastaamaan Anatoli Serdjukovin?
Piiri pieni pyörii ...

http://echo.msk.ru/blog/aav/815562-echo/

http://fi.wikipedia.org/wiki/Anatoli_Serdjukov

RBK veikkaa Kudrinin siirtyvän keskuspankin johtoon.

http://www.rbcdaily.ru/2011/09/27/focus/5629499815...

( Matvienkon siirrossa Moskovaan; kyse ei ollut välttämättä hyllytyksestä vaan syytesuojasta, josta kerroin Puheenvuorossa http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/asias... )

Toimituksen poiminnat